Начало » Любопитно » Най-разпространените вируси

0

Panda Security са изготвили класация на най-разпространените компютърни  вируси по случай 20-тия рожден ден на компанията.

Петък, 13ти или Йерусалим. Създаден в Израел през 1988г. (още дори преди да съществува компанията Panda Security) и забелязан за първи път в Йерусалим, вирусът най-вероятно се свързва с отбелязването на 40-годишнината на Израел. Разбира се действието му стартира на датата – петък 13ти, изтривайки всички програми инсталирани върху заразените компютри.

Barrotes. Това е първият известен испански вирус, появил се през 1993г. Веднъж качен на компютъра, той остава скрит до датата 5 януари, когато активира показването на поредица от черти, наподобяваща решетка върху монитора.

Cascade или Falling Letters. Създаден в Германия през 1997г. Всеки път, когато зарази компютър, на екрана се изобразява “водопад” от падащи букви.

CIH, познат още като Чернобил. Този вирус е създаден в Тайван през 1998г. Само за една седмица е успял да зарази хиляди компютри.

Melissa. Появява се за първи път на 26 март в САЩ. Този вирус се е разпространявал използвайки съобщения от вида на: “Това е документа, който поиска … не го показвай на никой друг”. Действието му се изразява в блокиране на някои опции в Microsoft Word и изменяне на документите, които се използват.

ILoveYou or Loveletter. Толкова известен, че едва ли се нуждае от представяне, този “романтичен” вирус излиза от Филипините през 2000г. С заглавието си “I LOVE YOU”, той лесно привлича вниманието към себе си и така заразява милиони компютри по целия света, дори и организации като Пентагона.

Klez. Създаден през 2001г. в Германия, червеят е заразявал компютри всеки тринайсети ден от нечетните месеци.

Nimda. Името всъщност представлява думата “admin” (администратор) написана на обратно. Връзката се изразява във възможността на този вид червей да създава администраторски права на вече заразените компютри. Nimda е създаден в Китай на 18 Септември 2001г.

SQLSlammer. Това е още един вид червей, причинил доста главоболия на множество компаниите по целия света. Появил се за първи път на 25 януари 2003г., той засяга повече от половин милион сървъри само за няколко дни.

Blaster. Този червей, създаден в САЩ на 11 август 2003г. е известен със странното съдържание в кода си, а имено “Аз просто искам да кажа, че те обичам, сине!” (Все още не е известно за чий син става въпрос), както и “Billy gates, защо направи това възможно? Спри да правиш пари и оправи софтуера си”.

Sobig. Този немски вирус се появява през лятото на 2003г. От няколкото вариянта, под които се разпространява из мрежата най-опасен е Sobig.F, който стартира атаката си на 19 август, използвайки електронната поща, засягайки общо 1 милион компютри.

Bagle. Появява се на 18 януари 2004г. и е един от множеството червеи с голям броя варианти.

Netsky. Това е зловреден код стартирал от Германия през 2004г., използващ уязвимости в Internet Explorer. Неговия създател, всъщност е отговорен и за друг известен вирус – Sasser.

Conficker. Последен в списъка, но не и по значимост на вредите, които предизвиква, Conficker се появява през ноември 2008. Странното е, че ако клавиатурата на атакувания компютър е конфигурирана за писане на украински език, компютърът няма да бъде засегнат.

Източник :  http://www.ittechnews.info/

Share This Post

Напиши коментар

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake