Начало » Linux, Ново, Софтуер » Mozilla Firefox ще използва видеокартата за ускоряване на браузъра.

0

Mozilla разработва нова версия на енджина, ускоряващ обработката на JavaScript във Firefox. Кодовото название на разработката е JägerMonkey и с нейна помощ програмистите се надяват да увеличат скоростта на изпълнение на JavaScript с 30–40%. Към момента с обработката на JavaScript добре се справя V8 в Chrome, а в Opera 10.5 се появи енджинът Carakan, който в някои случаи е 7-8 пъти по-ефективен от предишния.
Mozilla обаче възнамерява да използва друг моден начин за ускоряване на браузъра – чрез графичната карта. В последната тестова версия Minefield се появи параметърът gfx.font, който превключва рендването към видеокартата, като използва за целта функциите на DirectX11: DirectWrite и Direct2D.

Присъствието на ускорител с поддръжка на DirectX 11 в компютъра обаче не е задължително, но наличието на Windows 7 или Windows Vista SP2 – да, тъй като инсталирането на DirectX 11 е възможно само в тези системи, а в предишните версии на DirectX функциите DirectWrite и Direct2D липсват.

В Minefield споменатата функция за ускоряване е изключена по подразбиране. За да я активирате ето какво трябва да направите:

* В адресния ред напишете about:config и натиснете Enter
* С помощта на филтъра намерете редовете, съдържащи gfx.font
* Два пъти кликнете на gfx.font_rendering.directwrite.enabled, за да активирате параметъра
* С помощта на контекстното меню създайте нов параметър от типа integer с име mozilla.widget.render-mode и му задайте значение 6
* Рестартирайте браузъра

Някои разширения, например AdBlock+, могат да не работят коректно с новата функция, затова вероятно ще се наложи да ги изключите.

Ще отбележим, че в новия Internet Explorer 9 също ще има функция за хардуерно ускоряване на браузъра. Mozilla успя да изпревари конкурентите си и предложи подобно решение ако не във финална версия, поне за тест.

За да изтеглите Firefox натиснете ТУК

Share This Post
Tags: Firefox, Mozilla

Напиши коментар

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake